2009\01\27

 

Most hallom, hogy igaz a hír, hogy az ország több területén is esni fog a hó.

Ha hógolyózni mennek, nagyon kérem, vigyenek magukkal kesztyűt, különben le fog fagyni a kezük.

MR3 Bartók rádió, 10:00

 

2009\01\27

SZÜLETÉSNAPI AJÁNDÉK

 

 

Kaptam a születésnapomra egy meglepetést, hogy elém jött az óra után, és egy négyzet alakú ajándékot adott át. A csomagolópapír a leleteinek szánt papírzacskó volt: rajta tb-szám, anyja neve, vércsoport, stb - mondta, hogy nem talált megfelelőbbet ebben a méretben. A nagy négyzetet átvettem, és még ott, a Goethe Intézetben a végére jártam: egy precíziós társasjáték volt. Csak a készítőjének precíziós, nekem precíz - valójában egy távol-keleti Ki nevet a végén. Az európai hangulatot egy zöld-fehér csíkos tapétával teremtette meg a táblán, a kelet különböző, messziről jött képek nyomán költözött a játékba. Volt hozzá precíziós kártya (csak a készítőjének precíziós, nekem precíz), meg figurák és dobókocka.

 

Nagyon meghatódtam.

 

Éppen a szüleimmel készültünk vacsorázni menni, éreztem, tudtam, hogy nem szabad  megvárakoztatom őket.  Egy Attilával való találkozás bevallásának leírhatatlan következményei lehetnek, ezért nem szabad bevallani. A bábuk és a dobókocka ott zörögnek a táskámban, de majd azt mondom, hogy gyógyszer. Anyámnak jó a füle, jobb lesz vigyázni. A négyzetet pedig  - a lelet-csomagolópapírban  - valahogy berakom a táskába, úgy kell ráhúzni a szövetet mind a négy sarkán. A késés nem szúr szemet, a táskát az étteremben ide-oda teszem. Úgy néz ki a táskám, mint egy rája. Széles, lapos, és az az állandó zörgés és koccanás a belsejében. A szemlekártyámat elajándékoztam, pedig a maradékait itthonra remélték - igen: elajándékoztam. Ha nem hazudok, gyanúba fogok keveredni. Amint a ráját távozáskor átrakom egy másik székre, elkapom apám tekintetét. Apám mindig ki volt hegyezve az egzotikus állatokra. 

Fenyegető pillantások gyorstüzét vizionálom, minden ízemben felkészültem az ünneprontó kérdésre: "Mi ez a lapos, négyzet alakú, kívülről ráját idéző tárgy a táskádban? Ugye nem Attilától kaptál egy társasjátékot a születésnapodra?"

 

 

süti beállítások módosítása