2006\09\16

AZ ÉLET FELOSZTÁSA

Az életet fel lehet osztani nyugodt életre, hullámzó életre és kedves életre. A nyugodt életen belül megkülönböztethető a fodros létezés, a teljesen ideges létezés, mely részben a húspogácsaevéssel kapcsolatos vizsgálódás szemlélete és bemutatása.

Minél tovább rangsoroljuk és osztályozzuk a társadalom által meghatározható életek típusait, annál nagyobb esélyünk van, hogy bejuthassunk a helyes életet keresők és a fontos kérdéseket hatásosan megválaszolók körébe, illetve hogy közelebb kerüljünk az ilyen jellegű kultúrák környezetéhez. A fontos élet mellett – melybe beletartozik a fodros élet, a nyugalmas élet és a teljesen ideges létezés – megkülönböztethetjük a konkrétan és tervszerűen kifinomult létezés direkt, absztrakt és terjengős csoportjait.

A felosztás érdekessége, hogy minden ilyen csoport részleteiben különös és kedvező feltételek vannak a regenerálódásra, valamint a rekreációra. Ha minden ilyen élettípusban rendkívül kellemesen és kényelmesen érzi magát az élet teljes keresztmetszetét feltárni kívánó vizsgálódó, akkor arról  is megbizonyosodhat, hogy a léten belül  egészen más felosztások alapján, például a korcsoportok, az állatfajok, a testmagasság és a szélütés, valamint a gyomor ideiglenes állapota szerint is megkülönböztethetők az alkalmi egyedek, és az ő személyes túlélési történetük, lelkiállapotuk, érzés- és gondolkodásmódjuk aktív fázisai szerint is megkülönböztethetővé válik a világ belső struktúrája.

Manapság kutatott jelenségünk részletes felosztása legalább annyira kapcsolódik az egy főre eső élelemfogyasztáshoz, mint a nyelvelmélet, illetve a szavakra és hangokra való szegmentálást elősegítő, a mentális folyamatot elemző, feltáró stratégiák összességének vizsgálata. Mert az itt megfigyelt jelenség éppúgy fordulatot vehet akkor is, ha az illető belép a boltba és megkezdi a bevásárlást, vagy éppen a színház, illetve a filmszínház jegypénztára előtti sorban ácsorog, és jegyet kíván venni. […]

Azon kulturális régiókban és kulturális rétegekben, ahol nincsenek kialakult interpretációs szabályok, illetve csak elvétve jelentkeznek a megértést irányító interpretációs és dramaturgiai sémák, ott többnyire a bevezetőben feszegetett klasszifikációs analízis nagy áttörést lehetővé tevő szabad pályája, vagyis egy önfejlesztő és befogadó-orientált, befogadó által irányítható folyamat indulhat el, mely a továbbiakban tetszőleges formában folytatható.

A megértés tisztázatlansága tehát tágítható, megszakítható és elérhető keretek közt zajlik, ráadásul hatékony módon tágítható.

 

H.A.

süti beállítások módosítása