2021\12\28

A ruganyosság elvesztése

Nézem ezt a gumilabda feneket a jelenetkben, igen, ez itt én vagyok, ez a segg csak hozzám tartozhat, mindig is ilyen kis kerek fenekem volt és a nadrág is úgy feszül rajta, nagyon otthonosan. A szokásos érzések jelentkeznek ezzel kapcsolatban: hogy ez nem annyira nőies, mint amennyire gyerekes, de végül is állítólag jónak számít ez a forma, minden nagymama ilyen feneket kíván a kisunokájának. Az enyém legalábbis elismerően csettintett régebben: ez lesz a jó, ezt a külvilág is szeretni fogja! Szóval több évtized után elfogadtam a külvilág véleményét, hogy ez jó seggnek számít, erre kizoomolunk a képből, cirkuszban vagyunk, és a ruganyos fenék egy artistához tartozik, aki pedig, még ha az én lelkemet örökölte is, nem lehetek én.

álmok a nyíló és záródó világból

2021\12\21

Jó leszek

De sosem elég jó.

Két éve törekszem rá - és már külön naplót is akartam szentelni az oda vezető útnak -, hogy ki tudjam pipálni a napot, amikor nem oktat ki senki. A nap nehezen, de mindig felkel, úgy kezdődik, mintha ez a huszonnégy óra még lehetne bűntelen. Minden hivatalnyitás egy újabb esély. Aztán ártatlanul elmegyek zöldségeshez, vagy belépek valahol egy ajtón, kérdezek egyet, és német női hangok azonnal szorongó törpévé változtatnak. Itt ülök elátkozva a Kottbusser Tor tövében, és várom a feloldozást. Jaj, nem, nem várom! Rosszat mondtam! Rossz vagyok! Korrigáljatok!

2021\12\17

Az idős pár, páva mintás ffp2-es maszkjában fennakadás nélkül haladt át a Konzerthaus ellenőrzőpontján, ráadásul az applikáció segítségével be is loggoltak az eseményre. Lassan és szerényen csoszogtak el a bal szárny felé, én mélyen meghajoltam előttük és kérdeztem, hogy hol vették ezt a csodálatos maszkot. Mindenkit, akit ismerek, szeretnék megajándékozni egy ilyennel, öregedjenek meg ebben.

2021\12\16

Katarzis

Az emberek egy része rejtett tehetségként gondol magára, és szeretné, ha észrevennék. Ha valaki véletlenül felfigyelne rájuk és megváltoztatná a sorsukat. Ha a gyerekkori elképzelés szemérmetlenül valóra válna. ...és akkor Kodály meghallotta a kalotaszegi asszonyt a szomszédban énekelni, és odament hozzá és megkérdezte, mi volt ez a szép dal?*, vagy profánabbul: ha valakit streetcastingon felfedeznek, mert végre valaki észrevette, hogy ha nem is jól, de érdekesen, egy adott karakternek megfelelően néz ki. A metró-pékségben a fiatal lány röviden, de hangosan énekel: jelt ad a világnak, fel kéne őt fedezni, mert csak egy metró pékségében dolgozik. Lesi a vendégkört: vajon valakinek nincs bejárása egy színpadra? De egy kedves biztatás is jól esne, protekció nélkül, csak pár jó szó, hogy indulhatna a következő nyilvános megmérettetésen.

Az én valóságom egy tehetség nélküli, kínos világ, amiben minden fellépés előtt izgulni kell, hogy vajon jól tetteti-e a fellépő, hogy tud énekelni? Hogy ért ahhoz, amit csinál? Hány percnél fog kiderülni, hogy nem? Mennyi ideig tudja elhitetni, hogy igen? Időtlen idők óta hiányzik belőlem az ősbizalom, hogy úgy üljek be egy előadásra, vagy koncertre, hogy azt várjam: engem ott szórakoztatni fognak. Mindig félelelmmel ülök be és feszélyező feladatom van: ki, mikor hozza magát visszavonhatatlanul kínos helyzetbe, kiért hány percig kell izgulni. Ma is le kell rónom a penitenciámat, hiába volt drága a jegy.

Ezért már valóságos katarzis az is, ha nem lesz botrány: az énekes tisztán énekel, a színész nem felejti el a szövegét. Ha még jó is, amit csinálnak, akkor egészen ünnepi, szakrális élményben lesz részem. Mert nem csak úgy csinálnak, hanem ők azok. Nem utánozzák azokat, akik valaha tudtak énekelni, hanem tudnak énekelni. Nem olyan, mintha, hanem megtörténik. Nem imitáció, hanem valóság. Mindig rácsodálkozom a hitelességre.

 

*Ez a részlet nem elhanyagolható: hogy Kodályt az érdekli, mi volt a dal, és nem az, hogy milyen szépen énekel az asszony, ezért ha valaki fel akarja fedeztetni magát, érdektelen dalt válasszon, és ne Kodály előtt próbáljon feltűnni.

2021\12\07

Most, hogy kacsákról kell dalszöveget írnom, megértettem, miért volt minden rajzfilm-főcímdal kihagyhatatlan sora az "Ez nem vitás". Mert rövid és ritmikailag mindenhova ez kívánkozik. Tartalmilag viszont SEHOVA SE KELL, EZ NEM VITÁS.

süti beállítások módosítása